27 Haziran 2014 Cuma

Şeki`de ortak Türk tarihinin yazılması meselesi ele alındı

Bilindiği üzere, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında talimatı temelinde ortak Türk tarihinin yazılması konusunda AMEA Tarih Enstitüsü ve Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Araştırma Merkezi bilimadamlarından oluşan Organizasyon Komitesi kurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde Şeki şehrinde Organizasyon Komitesi`nin söz konusu meselenin tartışmasına adanmış toplantısı yapıldı.
Programa AMEA Tarih Enstitüsü Müdürü, milletvekili Yakup Mahmudov, enstitünün bilim işleri müdür yardımcısı, t.ü.fd Cebi Behramov ve diğer Azerbaycan tarihçileri ile birlikte, AAM-in Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, merkezin müdür yardımcısı Nihat Büyükbaş, merkezin bilimsel kurulu üyeleri Prof., Dr. Selma Yel, Prof. Dr. Abdullah İlqazi, Prof. Doç. Mehmet Ali Çakmak ve bilimsel çalışmalar üzere Başkan Yardımcısı Hüseyin Tosun katıldılar.

Oturumu açılış konuşmasını Y.Mahmudov açarak geçen dönem içinde ortak Türk tarihinin yazılması üzere belirlenen iki temel meselenin - "Türk devletlerinin tarihi" ve "Türk dünyasının ünlü devlet adamları ve kimlikleri" konularıyla ilgili yapılan çalışmaların mevcut durumunun tartışılması ve değerlendirilmesini önerdi. Azerbaycan, Türk, Özbek ve diğer Türk halklarının tarihin çeşitli dönemlerinde faaliyet göstermiş önemli devlet adamları, özellikle Emir Timur, Uzun Hasan, Sultan Mehmet Fatih, Şah İsmail Safevi, I Sultan Selim Yavuz, Sultan Süleyman Kanuni, Şah Tahmasb Safevi, Nadir şah Afşar ve diğer tanınmış devlet adamları hakkında Azerbaycan'da ve Türkiye'de bazı bilimsel ve siyasi çevreler tarafından yanlış, tarihi gerçeğe uygun olmayan, türk dünyası birliğine darbe vuran fikirlerin yansıtıldığı belirtildi. Oturumda bu gibi olgular eleştirilerek  her iki taraftan bu konularda hazırlanmış metinlerin beş ay içinde yeniden hazırlanarak  Organizasyon Komitesi'ne sunulması ve yazılı malzemelerin kısa sürede bilirkişilere ulaştırılmasına karar verildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder