16 Haziran 2014 Pazartesi

Azerbaycan'ın İşgal Altındaki bölgelerinde bulunan Tarihi ve kültürel anıtlarına ermeniler tarafından vurulan zararın değerlendirilmesi tamamlandı

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki tarihi ve kültürel eserleri Savunma Teşkilatı Sivil Toplum Kuruluşu, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yanında Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Konseyi`nin desteğiyle Azerbaycan`ın İşgal altında bulunan ülkelerindeki Tarihi ve Kültürel anıtlarına Ermenistan tarafından vurulan zararların değerlendirilmesi kurumun son projesi kapsamında tamamlan. Bu konuda Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi (AMEA) İnsan Hakları Enstitüsü (iHE) ve UNESCO üzere Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Komisyonu 10  Haziran 2014 tarihinde "İNSAN HAKLARI bağlamında Kafkasya Albanyası`nın tarihi ve kültürel mirası" konusunda Bakü'de yapılan bir uluslararası konferansta konuşması sırasında örgütün Başkanı Faik İsmailov açıklama verdi.
Kurumun yaptığı araştırmalar sırasında belli oldu ki, Ermenistan, "Askeri çatışmalarda kültürel kaynakların korunması hakkında" Lahey Sözleşmesi ve "Kültürel kaynakların yasadışı dolaşımı hakkında" Paris Sözleşmesi hükümlerini kabaca ihlal ederek işgal altında tuttuğu yerleşim birimlerinde Azerbaycan'ın kültürel kaynaklarını toplu şekilde yok etmiştir.
Kurum bu konuyu kardeş Türkiye Cumhuriyeti ve aynı zamanda önde gelen Avrupa Devletlerinde halka açıklamakla Ermenistan'ın hukuka aykırı davranışları sonucunda Azerbaycan'ın tarihi ve kültürel anıtlarına vurulan zararın herhangi bir şekilde karşılanmasını şart koşuyor. BM Genel Kurulu "Uluslararası hukuki işlemlre göre devletlerin sorumluluğu" kararına Ek olarak belirtilen 35. maddesinde gösterilen, uluslararası hukuki işlemlerle sorumlu devletin  cezalandırılmasını teyit etmelidir. Öyle ki, cezalandırma son duruma kadar mevcut olan halin restore edilmesini kapsıyor. Bu halsa cezalandırma aracılığıyla önceki maddi ve maddi olmayan değerlerin haklarının restore edilmesi anlamına gelmektedir.

Bu sorunun kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nde incelenmesi ve tartışmaya çıkarılması için Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki tarihi ve kültürel eserleri Savunma Teşkilatı Sivil Toplum Kuruluşu 20 Haziran tarihinde Ankara şehrinde Azerbaycan'ın Milli Kurtuluş Günü Anısına "İşgal Altındaki Topraklar ve Azerbaycan'ın Bölgedeki Gelişim Süreci" konusunda bilimsel konferans geçirmeyi planlıyor. Konferansta Türkiye'nin bir çok tanınmış Bilim ve Devlet adamlarının, aynı zamanda Türkiye'deki yabancı ülke büyükelçiliklerinin temsilcilerinin katılımı bekleniyor. Türkiye'den Avrupa ülkelerine rövanş alması beklenen bu konferans, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki tarih ve kültür yapılarından oluşan resimlerin sergilenmesiyle son bulacak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder