13 Ağustos 2014 Çarşamba

Ermeni kontrolündeki Azıh mağarasında yasadışı kazı çalışmaları yapılıyor

Azerbaycan'ın işgal altında bulunan ülkelerindeki maddi kültür örneklerinin imha edildiği ve yasadışı yollarla Ermenistan'a taşındığı herkes tarafından bilinmektedir.
İşgal altında bulunan Fuzuli şehrinden 16 km uzaklıkta Kururçay kıyısındaki ünlü Azıh mağarası da Ermenilerce imha edilen yerlerdendir. Bu mağara ilkel insanların yaşayışını, hayatını, kültürünü keşfetmek açısından hep bilim adamları için büyük bir değere sahip oldu.
Ne yazık ki, şu anda Karabağ`dakı bölücü rejimin kontrol altında olan Azıh mağarasında 10 yıldan fazla bir dönemde yasadışı kazı çalışmaları yapılmaktadır.
Azerbaycan`ın Modern.az sitesinin verdiği habere göre, 2002 yılından itibaren saldırgan Ermenistan yönetiminin organize ettiği Azıh mağarasında yapılan kazı çalışmalarına İngiltere, İrlanda, İspanya ve İtalya'dan arkeologlar katıldılar. 300-350 bin yıl önce yaşamış insanların izleri, aletleri ve eski hayvanların tespit edilmiş kemikleri çalışmalar sonunda Ermenistan ve Batı ülkelerinin müzelerine gönderilmektedir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder